DiyetveKadın
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
DiyetveKadın

Hoşgeldin; Misafir !
Senin Toplam 0 Mesajın Var.
Son Üyemiz : https://diyetkadin.yetkin-forum.com/u18
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970

 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» tam bu kilodayım .................
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimeÇarş. Ekim 29, 2008 2:39 pm tarafından Admin

» Niso hoşgeldin...............
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimePaz Eyl. 28, 2008 6:03 pm tarafından Admin

» Zayıflama Çayı: Funda yaprağı, mate yaprağı, yeşilçay, biberiye, kekik
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimeSalı Eyl. 16, 2008 5:27 pm tarafından Admin

» Çocuğunuz eğlenerek öğrensin..
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimePtsi Eyl. 15, 2008 8:48 pm tarafından Admin

» Çocuğunuzun okul menüsünü takip edin!
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimePtsi Eyl. 15, 2008 8:47 pm tarafından Admin

» Evlat edinilen çocuk sevgiyle büyürse gerçeği kolay kabullenir
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimePtsi Eyl. 15, 2008 8:44 pm tarafından Admin

» Evlat Edinme Nedir
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimePtsi Eyl. 15, 2008 8:43 pm tarafından Admin

» Nimet Çubukçu: Koruyucu aile sayısı artmalı
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimePtsi Eyl. 15, 2008 8:42 pm tarafından Admin

» Evlat Edinme ve Hukuk
yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimePtsi Eyl. 15, 2008 8:42 pm tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
Forum
Forum

 

 yüksek tansiyon ile ilgili

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin

Admin


Mesaj Sayısı : 426
Kayıt tarihi : 30/08/08
Yaş : 40

yüksek tansiyon ile ilgili Empty
MesajKonu: yüksek tansiyon ile ilgili   yüksek tansiyon ile ilgili Icon_minitimeSalı Eyl. 02, 2008 11:48 am

Yüksek tansiyon ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

1. Sinirlilik, terleme ve uykuya dalma güçlüğü gibi belirtiler, yüksek tansiyonun sık görülen bulgularındandır...



1. Sinirlilik, terleme ve uykuya dalma güçlüğü gibi belirtiler, yüksek tansiyonun sık görülen bulgularındandır.

DOĞRUSU:Yüksek tansiyon çoğunlukla belirti vermez. Çoğu zaman tansiyonunuzun yükseldiğini sadece ölçerek anlayabilirsiniz. Sağlıklı ve zinde görünen bazı kişilerde de yüksek tansiyon olabilir. Ülkemizde yüksek tansiyon hastalarının yalnızca %40’ı bunun farkındadır ve bu hastaların da sadece üçte biri tedavi görmektedir. Bu durum, bu kişilerde inme, kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek hastalığı ve hatta körlük riskini artırır.

2. Tansiyonumu ne zaman doktorda ölçtürsem yüksek çıkıyor, ama bunun nedeni yalnızca benim heyecanlanmam. Eminim ki evde ölçülse kan basıncım normal bulunur.

DOĞRUSU: Bazı kişilerde heyecana bağlı olarak, beyaz önlük hipertansiyonu denilen durum oluşabilir. Bu kişiler evde ölçüm yapıp sonuçları doktora bildirebilirler. Stres ya da heyecan gibi durumlarda tansiyonunuz yükselebilir, ancak pek çok ölçümde yüksek bulunursa bu durum asla göz ardı edilmemelidir.

4. Bugünlerde herkeste yüksek tansiyon var, bu durum adeta yaşamın bir gerçeği, bende de olması beni endişelendirmez.

DOĞRUSU: Günümüzün stresli yaşam koşulları, yüksek tansiyona yol açan risk faktörlerine katkı yapabilir. Bu nedenle kan basıncımızı sık sık kontrol ettirmeliyiz. Unutmayalım, kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı oluşumunu 3, kalp yetersizliği oluşumunu 6 kat artırır ve inme riski açısından en önemli değiştirilebilir risk faktörüdür.

5. Bir süre tansiyon ilaçlarımı kullandım ama şimdi kendimi çok daha iyi hissettiğime göre ilacı azaltmamda veya bırakmamda bir sakınca olmadığını düşünüyorum.

DOĞRUSU: Kan basıncı yüksekliği ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Ancak ilaçla kontrol altına alınabilir. Doktorunuza danışmadan ilaçlarınız değiştirmeyin ya da kesmeyin, bu sağlığınıza zarar verebilir. Yaşam tarzı ile ilişkili alışkanlıklar da kan basıncınızı yükseltebilir; bu nedenle sağlıklı olduğumuz vücut ağırlığını korumalı, fiziksel aktivite (haftanın hemen her günü 30-60 dakika arası) yapmalı ve sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinden uzak durmalıyız.

6. Yüksek tansiyon erkekler için sorundur. Ben kadın olduğuma göre endişelenmeme gerek yok.

DOĞRUSU: Maalesef, yüksek tansiyon herkesin sorunudur, üstelik kadınlarda yüksek tansiyon riskini erkekten daha fazla arttıran doğum kontrol hapı kullanımı, gebelik, aşırı kilo, menopoz sonrası gibi durumlara kadınların, özellikle dikkat etmeleri gerekir.

7. Soğuk algınlığına yakalandığımda eczaneden aldığım herhangi bir grip ilacını kullanabilirim.

DOĞRUSU: Yüksek tansiyonu olanlar bu ilaçları dikkatli kullanmalıdır. Özellikle dekonjestanlar (burun tıkanıklığını açan ilaçlar) kan basıncını artırır ve tansiyon ölçümlerinde sorun yaratabilirler, bu nedenle içinde dekonjestan olmayan diğer ilaçlar seçilmelidir.

8. Orta yaşa gelene kadar tansiyonunuzu hiç ölçtürmeseniz de olur.

DOĞRUSU: Kan basıncınızı ne kadar erken yaşta ölçtürmeye başlarsanız o kadar iyi. Çünkü 6 yaşında çocuklarda bile yüksek tansiyon görülebilir. Çocuklar adolesan çağına geldiğinde mutlaka kan basınçlarını ölçtürmelidirler. Bu yaştaki çocuklarda kan basıncı ne kadar yüksek ve çocuk ne kadar kilolu ise 30 yaşına kadar arterler o denli kalınlaşır ve damar sertliği gelişir. Çocuğun yaşı, vücudunun boyutları ve cinsel olgunluk derecesi ne kadar yüksekse kan basıncı da o kadar yüksek olma eğilimindedir.
Türk Kardiyoloji Derneği


Yüksek tansiyon ile mücadelede öneriler

Yüksek tansiyon yaşam boyu süren bir hastalıktır, ancak kontrol altında tutulabilir. Bunu, kan basıncını yükselten risk faktörlerini kontrol ederek yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki önerileri benimsemelisiniz:


- Eğer fazla kilonuz varsa zayıflayın. Kilo verdiğinizde kalbinizin yükü de azalır ve sıklıkla kan basıncınız da düşer. Diyet yaparken alkollü içeceklerden uzak durun, çünkü bunların besleyici değeri yoktur ve kalorileri yüksektir.

- Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktivite azlığı yalnızca sizi şişmanlatmakla kalmayıp kalp krizi ve inme riskini de artırır. Düzenli egzersiz, her gün 30–60 dakika süre ile yapılan orta-ağır şiddette egzersiz, şeklinde tanımlanmaktadır.

- Sigarayı bırakın.

- Yediğiniz tuz miktarına dikkat edin. Tansiyon açısından alınması önerilen günlük tuz miktarı maksimum 5-6 gram’dır. Sofrada tuzluk bulundurmamak, yemeklere az salça koymak ve aşırı tuzlu gıdalardan kaçınmak yapılması önerilen ilk adımlardır. Gerekli durumlarda doktorunuz daha fazla tuz kısıtlaması önerebilir.

- Stresle başa çıkmayı öğrenin. Bu konuda düzenli egzersizin büyük yararı olacağından emin olun!

- Kalp sağlığını koruyan gıdaları alın. Tuzlu yememeniz, yeterli meyve ve sebze tüketmeniz, yağsız ya da az yağlı süt ürünleri tüketmeniz önerilmektedir. Bu tip bir beslenme ile yeterli potasyum, kalsiyum, magnezyum ve protein alırken aldığınız toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterol miktarını da azaltmış olursunuz.
- Hamileyseniz ya da doğum kontrol hapı kullanıyorsanız daha da dikkatli olun.

- Kullandığınız ilaçların tansiyonunuza etkisi olup olmadığını doktorunuza sorun. Bazı ilaçlar tansiyonunuzu yükseltebilir veya tansiyon ilaçlarının etkilerini azaltabilir. Steroidler (kortizon), romatizma ilaçları, konjesyonu (doluluk hissi) giderici burun damlaları ve diğer bazı soğuk algınlığı ilaçları, zayıflama ilaçları, bazı depresyon ilaçları bu ilaçlar arasında yer alır.
Türk Kardiyoloji Derneği



Yüksek tansiyon tedavisi

Zayıflama, diyet, egzersiz, sigarayı bırakma, stresle başa çıkma, alınan tuz miktarına dikkat etme gibi önlemlere rağmen kan basıncınız 140/90 mmHg ya da üzerinde ise, şeker veya böbrek hastası iseniz 130/80 mmHg ve üzerinde olduğunda, doktorunuz size antihipertansif (kan basıncını düşürücü) ilaç tedavisine başlayacaktır.


Tedavinin başlıca hedefi kardiyovasküler riskte maksimum azalma sağlamaktır. Hipertansiyonlu hastalarda, tedavi ile ulaşılan kan basıncı düzeyi kardiyovasküler riskin en önemli belirleyici faktörüdür. Kan basıncını optimum düzeye düşürme, kalp krizi ve inme riskini %30 azaltır. Bu nedenle sistolik kan basıncı için hedef <120 mmHg ve diyastolik için <80 mmHg olarak verilir.
Kan basıncı ve risk durumuna göre ilaç tedavisine yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte hemen başlanabilir. Kan basıncı riski düşük hastalarda birkaç hafta ve ay yaşam tarzı değişiklikleri yapılır. Sonra gerekirse ilaca başlanır. Hastalar ilaç kullanırken de mutlaka yaşam tarzı değişikliklerini sürdürmelidirler...

Türk Kardiyoloji Derneği
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://diyetkadin.yetkinforum.com
 
yüksek tansiyon ile ilgili
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
DiyetveKadın :: Genel Sağlık :: Herşey Saglık İçin-
Buraya geçin: